SEI SATAY

I helgen er det lov å kose sei litt ekstra.

Og her kommer en oppskrift du ikke kan la være å prøve ut.

Vil nesten våge å si at den er noe for sei selv.

sei

Ingefær og chilimarinade

75 g chili

200 g ingefær

125 g kinesisk hvitløk

2 stk sitron, saften

nøytral olje

Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmixer. Spe med olje til marinaden er passe tykk. Skal være som en litt tykk suppe.

Denne marinaden gir enhver rett et asiatisk preg og egner seg utmerket til fisk. Fisken bør ikke trekke i marinaden lengre en 30 min da sitron har en tendens til å koke råvaren. Et godt råd er å fryse ned marinaden i en isbit blokk så kan du enkelt ta opp terninger fra frysen etter behov.

 

Sei Satay med frisk nudelsalat

Passelig til 4 pers, tar ca 40 min å lage

 

Satay marinade

1 dl ingefær og chili marinade

125 ml ketjap manis (søt soyasaus)

1,5 ss sesamolje

1 kg sei

Kutt ut bein fra seifileten, disse ligger i ei rekke på midten. Er det store fileter kan du gjerne bare bruke den øverste delen som er tykkest. Lag så passe strimler eller terninger, helst ca 2 cm tykke. Bland denne inn med halve satay marinaden. LA trekke i 15 – 30 min. Stekes så i godt smør på middels til sterk varme ett par min. Så fort kjøttet ikke lengre er gjennomsiktig er fisken ferdig og må tas av varmen.

 

Satay saus

Bland resten av marinaden med et halvt glass peanøttsmør. Gjerne det økologiske fra mills. Rør så inn 3 ss vann og sausen er klar til servering.

 

Frisk nudlesalat

1 stk mango

1/2 agurk

100 g sukkererter

1/4 granateple

4 stk vårløk eller 1/2 rødløk

1 neve frisk koriander

2 never ruccola salat

1 pk risnudler

1/2 lime

1 ts ingefærmarinade

1 ts sesamolje

Trekk nudlene etter anvisning. Bland lime, marinade og sesamolje in med nudlene etter de har rent av seg vannet i et dørslag. Hell over på et fint fat eller i ei skål. Legg ruccola på toppen av nudlene. Kutt mango og agurk i terninger, finsnitt sukkererter, koriander og løk og bland over salaten. Så tar du fisken forsiktig og legger på toppen før du pynter fint med granat eple.

 

Sei er en fisk vi har mye av i havet. Den har de siste årene kommet litt i skyggen for populær fisk som breiflabb, torsk og laks men fortjener absolutt en plass på norske middagsbord igjen. Prøv denne varianten og jeg er sikker på at du ikke vil angre, og husk at det er viktig å kose sei:)

14276489_299412383766167_577403777_n

Vel bekomne!

Hilsen Live hos Jentan

 

 

 

 

Fredags taco blir aldri det samme

20160511_085244

Bernt og Hege fra Kongshamn kolonial har nå sørget for at fredagstacoen aldri blir den samme. Med en brennende kjærlighet for ekte råvarer har de laga et fantastisk tacokrydder. Her får du en vri på moderne fredagstaco:

#SpisSørlandet

Fisketaco salat

200g hvit fisk pr pers (gjerne lange) kuttes i tykke strimler og rulles i taco krydder. Bakes i ovn på 160 grader ca 10 min. La fisken stå å hvile i min. 10 min før du kutter den i skiver.

Lag en seng av herlig salat. Ruccola og skvalderkål gir et ekstra piff til salaten. Fyll på med alt annet du liker av kutta grønnsaker. Vi anbefaler agurk fra Spangereid gartneri.

En herlig urtedressing lager du med å kjøre litt urter sammen med olje og litt salt. Vil du en kremet versjon kan du blande 1/3 urteolje med 1/3 majones og 1/3 rømme

Ønsker du et ekstra innspill fra tacoverden kan du knuse noen nachos på toppen.

 

Vi ønsker deg en herlig fredag, kos deg med fantastisk sunn og enkel fredags «taco».

images

 

 

Familien SØL

smaken av sydspissen

 

Smaken av sydspissen er et samarbeid mellom Jentan på Båly, Lindesnes Fyr, Lindesnes brygghus og Lindesnes havhotell. Hensikten er å fremme tradisjonelle lokale smaker med nye. Lindesnes er fra gammelt av kjent som ei stor vikingbygd. Det sies at Dronning Åshild, kone av Ragnar Lodbrok kom fra nettopp Spangereid. Rødalgen Søl har blitt nevnt som en viktig kilde til mat fra denne tiden. Vi i smaken av sydspissen har et genuint ønske om at Søl og andre vekster fra havet igjen kan få innpass i nordisk kost.

Havets øl fra Lindesnes brygghus har lenge vert en del av #smakenavsydspissen sammen med Tangsaltet fra Lindesnes Fyr. Men nå har det kommet to nye tilskudd i familien Søl. Havets brente Mandler med salt og søl og Havpå. Havets mandler er herlige håndlagde brente Mandler på Besta`s vis. Krydret med en smak av sjøen. Mens Hav på er et silkemykt smørepålegg som smaker litt karamellaktig og er selvfølgelig tilsatt Søl og en liten anelse salt.

søl

SØL
Palmaria palmata
ANDRE NORSKE NAVN
Soll, raudsoll, sauesoll, smalatare, blom.
Søl har vært brukt som mat helt siden vikingtiden, og er den eneste arten av makroalger som har hatt betydning som menneskeføde i Norden. Den kan samles hele året, er utbredt langs hele kysten og lett og sanke ved lavvann. Søl er rikt på vitaminer og mineraler, og har et høyt proteininnhold,sammenlignet med andre alger.

Samferdselsåren Spangereidkanalen

Så lenge folks ferdsel til sjøs var prisgitt vær- og vindforhold, representerte Lindesnes – Norges sydspiss – noe av et problem. Fra hanseatenes tid og fremover berettes det om det farlige farvannet rundt “Nesset” med sine mange og lumske feller for de sjøfarende. Men allerede i de norrøne sagaer hører vi om konger og stormenn som blir liggende i lang tid og vente på blidere vær slik at de kan komme seg rundt Lindesnes. Tidlig må den tanke ha meldt seg å trekke skipene over det smale eidet ved Spangereid. Planene om en kanal gjennom Spangereid ble likeledes forsøkt iverksatt på et tidlig tidspunkt. Peder Claussøn Friis skriver i det 16. århundre at det første spede forsøket på å grave kanal hadde skjedd forut for manns minne. Nylig ble spor etter en forhistorisk kanal gjenno eidet påvist. Den er tentativt datert til yngre romertid eller folkevandringstid. Spangereids helt sentrale posisjon på ruten mellom de østlige og de vestlige landsluter, kan ikke understrekes sterkt nok: De høvdinger som satt her, kontrollerte i realiteten all sjøveis trafikk mellom Vest-Norge og Viken. kilde: http://arkeologi.blogspot.no/2004/11/hedeby-kaupang-spangereid.html